Da li ste čuli za Lutraki? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 20h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Lutraki

Da li ste čuli za Lutraki?



Da li ste čuli za Lutraki?

LUTRAKI je jedan od najlepših grčkih primorskih turističkih gradova. Smešten je u Korintskom zalivu u podnožju planine Gerania, na mestu koje povezuje Atinu (Atiku) i Peloponez. Udaljen je 4 km od Korintskog kanala i oko 80 km od Atine.

Ujednačena mediteranska klima, dugo i toplo leto, kristalno čisto more sa prelepim šljunkovito peščanim plažama koje okružuju grad, bujna vegetacija na padinama planine Geranija, termalni izvori, vodopadi i Plavo jezero, učiniće da letovanje u Lutrakiju bude jedinstveno iskustvo, kao i desetinama hiljada turista iz celog sveta.

Prostor južne Grčke u kome dominira Lutraki, jednako kao i obližnja Atina, ima jedinstvenu poziciju da se vidi i oseti zemlja prelepih kontrasta i duh legendi i mitova nestalih civilizacija i starih gradova.

Lutraki svojom blizinom najznačajnijim arheološkim nalazištima i istorijskim antičkim gradovima i spomenicima ima idealnu poziciju za jednodnevni obilazak atinskog Akropolja, Suniona, Delfa i na Peloponezu Mikene, Epidaurusa, Sparte, Olimpie, Tirinsa, Nafpliona, drevnih manastira ili krstarenje duž slikovitih grčkih ostrva u Saronskom zalivu: Egina, Poros i Hidra.

Iz Lutrakija se mogu organizovano obići Alkinoidska ostrva i druga manja mesta sa predivnim plažama, kao što su Skaloma, Milokopi, Strava, Sterna… Organizuju se i živopisna krstarenja Korintskim kanalom.

Lutraki je prevashodno turističko mesto, ali poznato je i po izvorima prirodne mineralne vode, jedne od najcenjenijih flaširanih voda u Grčkoj i u Evropi, a koja je uz dobre klimatske uslove od Lutrakija načinila vredan zdravstveno – rekreativni centar.

Grad Loutraki, sa dugačkom plažom i brojnim hotelima, različitih kategorija, spa centrima, uređenim ulicama sa brojnim prodavnicama sa robom iz celog sveta, cvetnim i zelenim trgovima i romantičnim ulicama sa kafeterijama, fontanama, brojnim restoranima, jahting i turističkom lukom, crkvama, ali i barovima, disko klubovima, kazinom… vešto povezuje osećaj boravka u tradicionalnom živopisnom grčkom primorskom gradiću, ali i modernom letovalištu koje odiše kosmopolitskim atmosferom.

Lutraki je banja i lečilište

Lutraki je lečilište hlorinalnih termalnih izvora i radona. Banje se nalaze 80 km od Atine i 12 km od grada Korinta. Oko 750m od lečilišta uz obalu mora nailazi se na izvor sa koga možete direktno da pijete vodu, jer je takvog sastava da ne zahteva poseban tretman. Prve lekovite mineralne izvore pominje istoričar Ksenofont, a prve banje izgrađene su za vreme rimskog vojskovođe Sule, od kada počinju Rimljani da dolaze na lečenje.

Dolaskom hrišćana pored mineralnih izvora podižu se hramovi – još jedan znak da se voda koristi u lekovite svrhe. Radon natrijum-hlorid kao mineral pomaže u lečenju bolesti mišićno-koštanog tkiva, dermatitisa, psorijaze, ekcema i bolesti jetre. Grad ima hidromasažni centar Thermas Loutraki, cene usluga su vrlo prihvatljive.

Voda dolazi u dve varijante.

  1. Prirodna mineralna vodaje bogata magnezijumom, natrijum karbonatom i drugim mineralnim elementima i ima snažan pozitivan učinak.Mineralna voda, odobrena je od strane Europske zajednice, pakuje se u flaše i izvozi u mnoge zemlje širom sveta. Voda je čista, ima ugodan ukus i PH vrednost 7,4.
  2. Voda toplog izvora.Hlorid natrijev mineralna smesa (pH = 7,3), transparentna sa temperaturomna izvoru oko 30 stepeni celzijusa. Bogata je korisnim mineralnim elementima i česticama u prevenciji i terapiji raznih bolesti. Anti-stres program whirlpool, sauna, klima, prirodne ili terminal kupke mišićna relaksacija, izbacivanje iz organizma štetnih materija i toksina, poboljšanje nervnog sistema i jačanje imunog sistema. U hidroterapijskim centrima stoje vam na raspolaganju posebno obučeni fizioterapeuti i lekari koji pružaju vrhunske usluge korisnicima.
    Postoje dve vrste programa:

1 – Terapijske metode za lečenje određene bolesti, kao što su bol u vratnom delu kičme, bolesti kičmeartritis, plećke, osteoartritis, osteoporoza, gubit sindrom, itd.
2 – Opuštajući i anti-stres programi. Ovaj program uključuje masažu, saunu i razne laser terapije i masaže itd., omogućeni su medecinski nadzor i usluge.

Hotelski smeštaj u Lutrakiju