Banja Edipsos | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 20h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Evia
Edipsos

Banja Edipsos


Gde se nalazi Edipsos?

Grčko ostrvo Evija, odnosno Evbeja (Euboea), drugo je najveće ostrvo u Grčkoj, odmah posle Krita. Evija je prirodno podeljena na dva dela: granicu između ogoljenog juga i plodnog, šumovitog severa načinila je planina Dirfi, najviša na ostrvu.

Edipsos je moderno letovalište koje se nalazi na severozapadu ostrva Evia. Nalazi se tačno naspram Kamene Vurle na kopnenom delu, a od mesta Pefki je udaljen oko 40 km južno. Ovde se nalazi i trajektna luka koja je povezana sa kopnom. Edipsos je jedno od najpoznatijih banjskih odmarališta u Grčkoj, poznat po svojim termalnim mineralnim izvorima, koji se direktno ulivaju u more, sa temperaturom od 34 stepeni do čak 70 stepeni. Zahvaljujući odličnoj lokaciji nema samo banju s mnoštvom termalnih izvora, već i raskošnu prirodu i morsku obalu. Zahvaljujući tome već dugo je popularna turistička destinacija za sve one koji su, pored sunčanja i kupanja u moru, zainteresovani i za banjski turizam u Grčkoj.

Banja Edipsos je dobra pozicija za obilazak severne Evije. Odavde možete otići do Kavosa, još jednog lepog mesta na Eviji, gde možete iznajmiti čamac do obližnjeg malog ostrva zvanog Lihades.

Od kada postoji banja Edipsos?

Edipsos se kao banja spominje još u grčkoj mitologiji - po kojoj je boginja Atina tražila od Hefesa (boga vatre) da joj napravi mineralne izvore u kojima bi Herakle mogao da povrati snagu kad ispuni njenih čuvenih 12 zadataka. Tako je i bilo. Banja datira još iz rimskog perioda gde je ugostila rimske careve – Adrijana, Marka Aurelija, filozofa Aristotela, pa čak i srpskog kralja Petra I Karđorđevića, čuvenu Mariju Kalas, Gretu Garbo, Onazisa, Čerčila…Ovde se nalaze i ostaci hrama Dafniforos Apolo, Palaestra sa prelepim mozaicima i staro pozorište.

Edipsos plaže

More na Eviji, nije baš toliko toplo, što se najviše odnosi na istočnu obalu Evije, ali to nije slučaj sa Edipsosom, tako da je zbog termalnih izvora, more izuzetno toplo i za svaku preporuku. Ovi termalni izvori izviru iz dubine od čak 3000 metara i direktno se ulivaju u Egejsko more.

Na Edipsosu ćete naći samo jednu plažu. Ona je većim delom peščana, sa manjim šljunkovitim delovima, a njena posebnost su kameni bazeni u koji se preko stena slivaju tople mineralne vode - budite pažljivi, jer neki dostižu temperaturu od oko 80 stepeni!

Kako je Edipsos pre svega malo banjsko odmaralište, plaža nije atraktivna kao ostale plaže na ostrvu, ali kameni bazeni mineralne vode i slapovi koji se slivaju preko stena vrlo su privlačni i jedinstveni. Zbog tople vode, u avgustu su meduze takodje česta pojava u ovim vodama.

Termalni izvori u Edipsosu

Termalni izvori Evie koncentrisani su u banji Edipsos: oko 80 njih nalazi se na ovoj lokaciji, a temperature vode iznose od 30 do 86 stepeni Celzijusa. Lekovita voda sa ovih izvora privlači brojne posetioce: osim opuštanja, u ovdašnjim banjama leče se ljudi sa brojnim zdravstvenim problemima, od kojih su neki: reumatizam, artritis, išijas, lumbago i slična oboljenja i tegobe, ginekološki problemi i poremećaji, sterilitet, nervna napetost.

Ovde možete videti i jedan redak prirodni fenomen: topla voda se iz velikih dubina sa stena svliva u more, čineći ga pravom oazom za brčkanje.

Pored toga, na Edipsosu se nalaze i vrlo popularne uvale sa mineralnom vodom, na kraju lučkog šetališta, a kraj njih i Centar za hidroterapiju Edipsos.

Brojni hoteli i apartmani u Edipsosu i njegovoj neposrednoj okolini u svom sastavu imaju spa centre sa svim pogodnostima: na raspolaganju su vam saune, parna kupatila i đakuziji, kao i masaže, blatne i mineralne kupke i tretmani lica i tela.

Vile i apartmani - smeštaj u Edipsosu

Sama banja ima vrlo razvijenu turističku infrastrukturu. Takodje se može primetiti da je nekadašnji sjaj i glamur ipak nestao, tako da zbog recesije, ima mnogo napuštenih hotela uz samu obalu mora. Na izlazu iz mesta prema severu, ima puno privatnog smeštaja, koji direktno izlaze na plažu.

Edipsos vile i apartmani letovanje 2024