Club Paradiso d.o.o. Licenca OTP 149/2010 Bul. despota Stefana 15, Beograd 011 32 47 012; 011 32 40 928; e-mail: info@paradisotravel.com
Home

KOLIMA DO GRCKE

 Ukoliko putujete van grupe – automobilom, za ulazak u Grčku Vam  treba (vaučer i potvrda rezervacije).

Ukoliko se putuje sopstvenim automobilom potrebna Vam je: fotokopija saobracajne dozvole, međunarodno osiguranje, potvrda AMSS o prelasku granice sa motornim vozilom ukoliko vlasnik vozila nije u kolima, fotokopija međunarodne vozačke dozvole.

Ovde Vas upoznajemo sa putem od Beograda do Grcke i to mesta Neos Marmarasa i Pefkohorija. Obratili smo paznju samo na kriticne tacke, na koje Vas upozoravamo, i na mesta koja zasluzuju da se preporuce da na njih svratite i napravite pauzu za odmor. Izostavili smo signalizaciju za izlaze sa autoputa, pojedine manje ili neuredne parkinge.

1. 000.0 km Pocetak putovanja Beograd. Naplatna rampa – Bubanj Potok. Ne zaboravite da resetujete kilometrazu na nulu ili da zabelezite trenutno stanje na brojacu, kako biste mogli da racunate koliko ste kilometara prešli do odredišta. merenje kilometraze razlikuje od  automobila do automobila i  racunajte da se tokom vašeg putovanja  mogu javiti manja odstupanja. Odstupanja se mogu javiti ako ste se vrteli po parkingu ili ako ste cešce svracali u restorane izvan puta. Ovde se samo uzima kartica za ulazak na autoput.U okviru objekta je i policijski punkt, a tu je i punkt AMSS.
2. 003.1 km. Oni koje svoje putovanje zapocinju pre Beograd, recimo, iz nekog grada u Vojvodini, na benziskoj pumpi ELP mogli bi da naprave kraci predah. Otvorena je 24 casa, ima sve vrste goriva, ukljucujuci i eurodizel za Euro 4 motore i auto-gas, a prima i sve vrste kartica U okviru benzinske pumpe nalaze se restoran, prodavnica i veliki parking.

3. 018.5 km Nova pumpa grckog Eko-helenika. Gorivo se toci 24 h, a moze se platiti svim vrstama kartica, osim Dajnersa. Uz eurodizel za Euro 4 motore ima i auto-gasa. Pumpa ima veliki parking, restoran, prodavnicu i mali zabavni park za decu.

4. 038.9 km Jugopetrolova pumpa u Kolarima, ima sve vrste goriva, osim auto-gasa. Tu je i restoran.

5. 049.0 km Mihajlovac. Benzinska stanica Lukoila koja radi non-stop, prima sve vrste kartica osim „dajners“ i „american“. Ima sve vrste goriva osim tecnog naftnog gasa. Tu je i baza AMSS. Otvorena od 7 do 24 h, a sem šlepovanja obezbedjuje sve vrste dokumenata, osim ovlašcenja za upravljanjem tudjim vozilom u inostranstvu.
6. 059.6 km NIS-ova pumpu kod Lozovicke ÄŒesme. Mozete sipati sve vrste goriva osim auto-gasa. Obavezno usporite mnogo ranije, kako ne biste naglim kocenjem iznenadili nekoga ko vozi iza vas. Zanimljivo je da se ovde pod istim krovom nalaze dva restorana Lozovacka cesma i Balla gril. Oba imaju i baštu i zatvoreni deo, s tim što Balla gril nudi nešto nize cena i lepši ambijent. Sendvici koštaju 120-180 din, gotova jela 140-200, roštilj 350-530, poslatice 60-120, kafa 60-80, a voda 20-45 dinara. U okviru kontesta su i prodavnice sa suvenirima, a na raspolaganju su i tuš kabine, menjacnica, a na tezgama na otvorenom se nudi i voce. Primaju sve vrste kartica. Radi 24 h.
7. 066.8 km UPOZORAVAMO Prolazite pored motela Brzi dom u Krnjevu. Motel ne radi.
8. 074.0 km ÄŒim prodjete znak koji kaze da za 1.000m sledi izlaz za Veliku planu i Smederevsku Palanku, nailazite na benzisku pumpu Jugopetrola  i motel Velika Plana. Pumpa radi 24 h, prima sve vrste kartica. Mozete sipati sve vrste goriva sem auto-gasa. U motelu nocenje i dorucak kostaju 2.760, 00 dinara, u restoranu sendvic je 75-270, porcija roštilja od 260-530 dinara. Kafa se krece 40-80, a sokovi 95-120 dinara.
9. 086.2 km Motel Stari hrast. Da biste stigli do motela, drzite se desne strane i iskljucite se sa puta cim predjete nadvoznjak. Mnogima  vec poznat Stari hrast je sada malo odvojen i osvezen, a istice se i restoran sa prijatnom baštom (kafa 70 din, sok od 110-130din). Za one koji bi zeleli da se odmore, nudi se 96 kreveta.

10. 090.4 km PREPORUÄŒUJEMO Benzinska pumpa OMV-a pravo je mesto za kraci predah i eventualni obrok. Imaju sve vrste goriva ukljucujuci i auto-gas,   rade 24 h i primaju sve kartice osim “ameriken ekspres“. Hrana u restoranu je prilicno raznovrsna, od roštilja (porcija 550gr) koji košta izmedju 265-493 dinara, preko gulaša za 165 i omleta za 230 din, do sendvica za 69-199 dinara. Kafa je izmedju 75 i 85, a sokovi od 79 do 159 dinara. Prodavnica je dobro sndbevena kako grickalicama i picem tako i štampom, ali i raznovrsnom kozmetikom za automobile. OMV takodje nudi i usluge dezurnog mehanicara, a ponudu upotpunjuje mini zabavni park za decu i tuš kabine. Sa druge strane puta je takodje pumpa OMV-a zgoda kao za odmor u povratku iz Grcke. Sledeci orijentir je iskljucenje  za Lapovo (108.7 km) ali mi pratimo oznake za Niš.

11. 115.2 km UPOZORAVAMO Nakon iskljucenja za Kragujevac, Kraljevo i motela Košuta usporite, naici cete na neravan kolovoz sa puno zakrpa.

12. 118.5 km Pumpa Lukoil. Ima sve vrste goriva osim auto-gasa. Radi non-stop i prima sve vrste kartica osim Dajnersa.

13. 122.7 km UPOZORAVAMO Most preko Morave. Neravan i oštecen kolovoz, sa izrazenim kolotrazima. Obavezno , vozite dalje ka Nišu.

14. 128.8 km Nova EKO Helenika pumpa ima sve vrste goriva, i auto-gas. Postoje dva bankomata i menjacnica, kao i dobro snabdevena prodavnica i restoran. Primaju sve vrste platnih kartica.

15.  137.5 km NIS-ova pumpa koju mnogi bolje znaju po restoranu „Tito“. ÄŒak i ako nemate nameru da se duze zadrzavate, zanimljivo je videti enterijer  ukrašen brojnim fotografijama i bistama Josipa Broza (kafa 60 din, sokovi 80-100 din.).  Pumpa radi 24 h i prima sve vrste kartica. Nema auto-gasa.

16. 154 – 176, 4 km UPOZORAVAMO Pocinju kolotrazi, na pojedinim mestima prilicno duboki. Kad prodje restoran „Evropa“, obratite paznju na ove neravnine, jer pri vecoj brzini mogu da vas izbace iz pravca. Opasno je i po kiši, jer moze da dodje do potpunog gubitka kontrole nad automobilom.  Na 168, 4 km nailazite na most cije su spojnite jako izrazene, te automobil poskakuje. Usporite i budite oprezni.

17. 184.4 km Poslednja pumpa OMV na ovom pravcu. Manja je nego ona  Lapovu, ali ima gotovo iste sadrzaje (nema auto-gas) i identicne cene. Radi 24 h i prima sve vrste kartica.Prilikom skretanja budite oprezni jer su na iskljucenju veoma duboki kolotrazi.

18. 190, 4 km Još jedna  stanica NIS-a, sa radnim vremenom 24 h. Od goriva nema jedino auto-gasa, a placanje je svim vrstama kartisa osim „ameriken ekspresa“.

19. 209, 3 Naplatna rampa Niš. Putarina od Beograda za putnicko vozilo se placa 730 dinara. Budite spremni da malo sacekate, jer ne rade uvek svi prolazi pa se brzo stvaraju guzve
20. 210, 3 km   Odmah nakon velikog natpisa Nais je iskljucenje koje vas vodi do Jugopetrolove pumpe (Radi 24 h, nema gas) ali i do motela Nais koji je sa leve strane puta, kao i do baze AMSS, u okviru koje je pumpa za auto-gas i gde primaju samo gotovinu. Kada se iskljucite, nemojte da skrenete desno na pumpu vec produzite nizbrdo kako biste stigli do Naisa (nocenje i dorucak  3.714 dinara) a u auto kampu se placa 800 dinara za prikolicu. i druge Jugopetrolove pumpe iza koje je baza AMSS. Baza kod Naisa nudi usluge sitnih popravki i šlepovanja vozila, ali ne izdaje medjunarodna dokumenta. Radno vreme je 24 h.

21. 211, 1 km UPOZORAVAMO Ovde se razdvajaju putevi, pravo prema Skoplju i Atini, a desno se odvaja put za Pirot i Sofiju. Pratimo putokaze ka Skoplju i Atini.

22. 215, 7  - 223, 1 km UPOZORAVAMO Središnja traka je, oštecena  budite oprezni.

23. 230, 7 km Naplatna rampa Doljevac. Za putnicka vozila se placa 190 din. Sada ste prakticno prošli glavni deo autoputa kroz  Srbiju. Ostalo je još 37  kilometara  autoputa prema Leskovcu. Par stotina metara posle naplatne rampe je iskljucenje za Žitoradju i Doljevac. Idete pravo ka Solunu i Skoplju.

24. 244, 4 km Stigli ste do Leskovca, zapravo do prvog iskljucenja za ovaj grad. Sa desne strane autoputa je baza Auto-moto saveza Srbije, sa pumpom za gas. Ovo je poslednje mesto na pravcu prema Makedoniji gde mozete natociti auto-gas. Da biste stigli do baze, moracete da sasvim izadjete sa autoputa.

25. 267, 0 km Kraj autoputa na deonici prema makedonskoj granici. Silazite na klasican dvosmerni magistralni put koji vas vodi u Grdelicku klisuru i dalje prema Vranju. Za razliku od ranijih godina, ova deonica je sada kompletno renovirana i proširena, pa je mnogo manje opasna za voznju. Posebno je zgodno to što narednih 60 km, dakle do Vranja, postoje cak 34 oznacena i uredjena parkinga. To su uglavnom manja proširenja namenjena putnickim vozilima i bez ikakvih sadrzaja, ali veoma korisna na putu koji sa desne strane uglavnom ima široku metalnu ogradu i ne pruza druge mogucnosti za zaustavljanje. Od skretanja za Grdelicu jedno vreme necete imati oznake za Skoplje ili Solun, vec treba da pratite putokaze za Vranje. Dakle, nastavljate pravo.

26. 281.3 km PREPORUÄŒUJEMO Motel „Predajane“. Da bi ste stigli hotela, morate da skrenete desno i prodjete kroz podvoznjak  ispod glavnog puta.  Kod samog podvoznjaka put je oštecen, a kad pridjete motelu obratite paznju na uzduzni kanal u asfaltu parkinga sa desne strane. Nekada zapušten, motel Predajane je sada sasvim lepo doteran. Docekuje goste velikom baštom, renovinarim sobama (nocenje za dve osobe košta 2.600-3.600 din), roštilj  košta 320-860 din, kafa 65-100 din, sokovi 120 din). Poseban specijalitet je pljeskavica u lepinji (240 dinara). Pored motela je uredjen autokamp, dve prodavnice, vulkanizerski servis i NIS-ova pumpa na kojoj nema gasa.

27. 284, 8 km Ulaz u Grdalicku klisuru. Iako je put citavom duzinom dobro obelezen, kako sam kolovoz tako i sve oko njega, dobro se koncetrišite na voznju i ne verujte baš u svaku liniju koju vidite jer se još vide tragovi prethodnog obelezavanja. Tako da umesto da gledate u oznaku koja vam zabranjuje preticanje, imacete pred sobom jednu isprekidanu i jednu punu liniju, koje vam porucuju da je obilazenje dozvoljeno i to na mestu na kome nikako ne bi smelo da bude. Vozite oprezno jer su cesto u istoj  situaciji su i oni koji vam idu u susret, pa Vam se moze desiti da se u krivini sretnete sa nekim ko ide Vašom stranom puta.

28. 288.8 km UPOZORAVAMO Motel Dzep. Iako je objekat sa desne strane puta, budite spremni da Vam pešaci iznenada istrce na kolovoz jer je parking kod samog motela suviše mali pa se vozaci cesto zaustavljaju i preko puta. Motel ima 10 soba i restoran (kafa 50-90 din, sokovi 80 -100 din, pljeskavica na kajmaku 300 dinara, roštilj 200-400 dinara). Toaleti se renoviraju. Samo 500 m dalje od hotela je skretanj za mesto Dzep. Nastavljate pravo ka Vranju.

29. 293.0 km Tunel Manojle. Prvi tunel u Grdalickoj klisuri. Dugacak je 334 m. Dobro osvetljen. Nakon njega i tunel Krzice, dugacak 328 metara takodje dobro osvetljen. Na kraju dugacke leve krivine skrece se za Surdulicu i Vladicin Han. Va produzavate pravo. Ostalo je nešto više od 70 km do granice sa Makedonijom.

30. 303.1 km Benziska stanica Lukoil. Radi non-stop, nema auto-gas i ne primaju Dajners karice. Kao i na ostalim pumpama ruske kompanije, pod nazivom  evro dizel se toci gorivo koje mogu da troše i Euro 4 dizel motori. Pored skretanja za Gramadje i Lepenicu nalazi se i vulkanski servis.

31. 324.5 km Znak da se desno skrece za Vranjsku Banju pravi je signal da ste konacno stigli i do Vranja, odnosno izašli iz Grdalicke klisure. Banja nije baš pored samog puta i da biste se eventualno u njoj okrepili treba da pogodite dva, tri neobelezena skretanja. Ipak, ako vas je mozda zadesila noc, mozda je dobro da ovde prenocite i nastavite ujutro, jer ste prakticno vec na polovini puta do Neos Marmarasa.

32. 344.9 km Skretanje za Vranje. Vi treba da nastavite pravo, ali, ako vam je potrebna pomoc iz baze Auto moto saveza Srbije ovde treba da skrenete desno i predjete iznad glavnog puta. U bazi dezuraju od 7 do 19 casova pa ako ste zaboravili da ponesete zelenu kartu, medjunarodnu vozacku dozvolu ili ovlašcenje za voznju u inostranstvu- to mozete ovde da obezbedite. ÄŒlanovi AMSS, naravno, imaju popust, a uvek je spremna i šlep sluzba ( 59 din/km za one koji nisu clanovi AMSS). Pored baze je NIS-ova benzinska pumpa.

33. 325.9 km NIS-ova benzinska pumpa. Radi non-stop i toci sve vrste goriva osim auto-gasa.

34. 334.0 km Skretanje za manastir Prohor Pcinjski. Dobro zapamtite ovu raskrsnicu, jer se ovde odvaja put prema drugom granicnom prelazu ka Makedoniji, koji takodje mozete da koristite ako je u Preševu prevelika guzva. Neposredno pre skretanja naici cete na znak koji jasno govori da se desno ide ka granicnomm prelazu Prohor Pcinjski, ali na samoj raskrsnici nema nikakvog obaveštenja vec stoje znakovi za Davidovac, Ristovac i Trgovište, a zatim za Prohor Pcinjski. Kolovoz je uzak i krivudav, a do granice ima oko 25 km.Kad udjete u Makedoniju, nastavljate ka Kumanovu i posle 35 km izlazite na autoput ka Skoplju.

35. 339.6 km NIS-ova pumpa. Radno vreme je 24 casa, Placanje iskljucivo gotovinom. Nastavite pravo ka Preševu.

36. 353.0 km Pumpa Valoni. Privatna pumpa na kojoj se toce bezolovni i evrodizela. Ne primaju kreditne kartice. Otvorena je 24 casa.

37. 362.1  km Poslednje mesto za sipanje auto – gasa, udaljeno oko 600 m od puta.  Takodje i baza Auto-moto saveza Srbije Preševo, poslednje mesto gde mozete da se snabdete dokumentima za voznju u inostranstvu (medjunarodna vozacka dozvola 2.000 din, ovlašcenje za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu 1.500 din).

38. 365.5  km Ulazite u zonu granicnog prelaza. U toku su radovi na rekonstrukciji granicnog prelaza, koji ce biti završeni tek pocetkom jeseni. Dok ne budu gotove po 8 traka sa svake strane, letos ocekujte guzvu. Dogovor naših i makedonskih carinika je da maksimalno ubrzaju proceduru kontrolišuci vozila selektivno. Napuštate teritoriju Srbije i ulazite u Makedoniju. Ako putujete tokom jula i avgusta, budite spremni na kolone i guzve. Do cilja, Marmarasa ostalo je još 364 kilometara. Prvi kilometri puta posle granice znatno su lošiji nego sa naše strane. Kolovoz je neravan i slabije obelezen, nema parkinga, a policija cesto sa radarom ceka turiste koji, umorni od stajanja u koloni, pozele da malo „produvaju mašinu“, a u našem tekstu Saobracajni propisi – Makedonija pojašnjeno je koliko je makedonski zakon oštar.

39. 369.9  km Prva benzinska pumpa u Makedoniji – Mac benc. Buduci da je sa leve strane puta, bez kršenja propisa ne mozete da svratite. Tri kilometra kasnije je sa leve strane još jedna pumpa, na koju iz pravca Srbije ne moze da se stane.

40. 373.6 km Pumpa Detoil je prva u Makedoniji gde se moze skrenuti. Radi neprekidno, a toci bezolovni benzin i dizel. Nemojte da vas iznenadi, cene goriva u Makedoniji menjaju se svakih 10-tak dana. Primaju Master, Maestro i Viza kartice, a moze se platiti i u evrima. Na ovoj pumpi ima restoran i prodavnica.

41. 374, 9 km Pocinje autoput kroz Makedoniju koji je prilicno neravan i sa dubokim kolotrazima. Neposredno po izlasku na auto-put je iskljucenja za Sofiju, i Krivu Palanku. Produzavate ka Atini i Skoplju. Ovde se na autoput ukljucuju oni koji iskoriste prelaz Prohor Pcinski za ulazak u Makedoniju.

42. 382.0 km Prva naplatna rampa u Makedoniji. Putarina za putnicko vozilo je 60 denara, a primice vam i jedan evro. Veliki terenci i vozila sa prikolicom placaju 75 denara.

43. 406, 3 km Benzinska pumpa Mak Petrol i motel Milano. Otvorena je neprekidno i toci dizel i bezolovni benzin od 95 i 98 oktana

44. 406.5 km Benzinska stanica Okta. Radi 24 casa i toci bezolovni benzin i dizel. Od polovine jula ovde ce moci da se sipa i auto-gas.

45. 408, 3 km UPOZORAVAMO – od ovog mesta levu stranu autoputa više ne vidite, jer se odvaja i prolazi sa duge strane brdskog masiva. Narednih 26 km vozite putem koji izgleda kao klasican magistralni dvosmerni drum, samo što obe trake vode u istom smeru. Iako je rec o autoputu, budite oprezni pri korišcenju leve trake za preticanje, jer je bilo slucajeva da vozaci zalutaju i krenu u suprotnom smeru. Takodje se cuvajte vrlo dubokuh kolotraga, kojih ima gotovo citavom duzinom deonice. Narocita opasnost vreba po kiši. Buduci da je rec o autoputu, pohvalno je to što postoji cak 20 proširenja zamišljenih kao parkinzi.

46. 410.5  km Prvi tunel u makedoniji. Dugacak je je 374 metara, dobo osvetljen i obelezen

47. 438.4 km UPOZORAVAMO Parking iznad manastira Sveta bogorodica. Nije narocito uredjen, iako ima cesmu i kontejner za otpatke. Opasnost pretstAvljaju vozaci , posebno kamiona koji se ukljucuju ne obaziruci se na ostale vozace. Na ovoj deonici ne postoji mesto za predah ili  gde bi ste u nuzdi morali potraziti pomoc.

48. 427.9 km Naplatna rampa. Za putnicka vozila se placa 80 denara, ili 1, 5 evra, a vozaci dzipova i vozila sa prikolicom treba da izdvoje 115 denara.

49. 428.3 km PREPORUÄŒUJEMO – Pet stoina metara nakon naplatne rampe neugledna tabla obaveštava da se tu skrece za hotel Romantik. Bilo da vam treba ili ne vredi svratiti jer je objekat sa 4*, velikom terasom, bazenom i plazom na veštackom jezeru. Kafa je od 50 – 70 denara, sokovi 60, ouca id 200-350 denar, a roštilj od 220 pa na više.

50. 430, 8 km Tunel, dugacak 74 metara, neosvetljen i slabo obelezen. Osamsto metara posle njega je još jedan (181 m), takodje neosvetljen.

51. 433, 7 km Iskljucenje za Veles. Vi naravno, nastavljate pravo , ali ako vam je potrebna intervencija vulkanizera ili ako treba da kupite citav pneumatik znajte da cim se sidje prema Velesu postoji veliki sservis, a nadomak njega i baza AMS Makedonije.

52. 433, 8 km Prvo mesto u Makedoniji gde mozete da natocite auto-gas. Cena je 37 denara (oko 50 dinara). Benzinska pumpa Mak Petrol radi 24 casa, a ima i sve ostale vrste goriva. Prima sve kreditne kartice.

53. 435, 1 km Iskljucenje za Delcevo, kocane, Štip.Posle 1, 2km se spajaju trake i opet vozimo klasicnim autoputem.Kolovoz je u dobrom stanju, osim na 438, 8km, gde postoje kolotrazi u duzini od 500m.

54. 441, 6 km Benziska pumpa mac na kojoj se mogu sipati sve vrste goriva ukljucujuci i auto gas.Iza pumpe je motel.

55. 457, 5 km Još jedna benziska pumpa Mac petrola na kojoj se mogu sipati sve vrste goriva osim auto gasa.Radno vreme je 24h i primaju sve kartice.

56. 458, 8 km Posldnja naplatna rampa na autoputu kroz Makedoniju.Ovde se za putnicko vozilo placa 60den ili 1 eur.Na 460, 9km prolazimo pored iskljucenja za Prilep i Ohrid.

57. 476, 0 km Iskljucenje za Negotino. Odmah uz iskljucenje je pumpa Mak Petrol, koja ima i auto-gas. Da biste se sa ove stanice vratili na autoput, morate da nastavite do raskrsnice nešto nize od pumpe i da nastavite pravo 1, 1km, do ukljucenja na autoput.

58. 492, 3 km Izlaz za Demir kapiju, a mi pratimo znak za Đevdjeliju i nastavljamo pravo.

59. 494, 0 km UPOZORAVAMO Kraj autoputa i nastavljamo pravo magistralnim putem. ÄŒim ste sišli sa autoputa, tu je benzinska stanica Mak Petrol koja radi neprekino i toci sve osim auto-gasa i prima sve kartice. Na pumpi dezura vozilo AMS Makedoje koji se moze pozvati na telefon 196.

60. 494, 9 km Posle mosta preko vardara ulazimo u tunel dugacak jedan kilometar. Zapravo to su dva vezana tunela, sa malim  proširenjem i parkingom izmedju. Osvetljeni su i obelezeni.

61. 497, 8 km UPOZORAVAMO Nailazimo na prvo mesto gde se rekonstruiše most na ovoj deonici. Saobracaj se odvija naizmenicno, uz semaforsku regulaciju. Sve je dobro obelezeno, a iznad semafora su postavljeni i brojaci koji odbrojavaju sekunde do ukljucenja zelenog, tj. crvenog svetla. Dobro obratite paznju i striktno poštujte signalizaciju, jer cete se u suprotnom naci u velikom problemu - ako prodjete na crveno necete imati gde da se pomerite i pustite vozila iz suprotnog pravca. Ovde ocekujte velike guzve u letnjoj sezoni. Slicni radovi se odvijaju na još 3 mesta.

62. 504, 1 km Bife „113 elenmak“ i veliki parking prostor. Ovo je jedno od retkih mesta na putu kroz Makedoniju gde se covek moze osveziti. Najveci deo prostora je bašta u debeloj hladovini,   radi 24 casa. Kafa košta 30, sokovi od 40-70, a porcija roštilja od 60-150 denara.

63. 506, 2 km UPOZORAVAMO Još jedno mesto gde se obavljaju radovi na rekonstrukciji mosta. Saobracaj se i ovde obavlja naizmenicno uz semafor. Posle 4km nailazimo na nove radove.

64. 514, 9 km Ovde se skrece za Dojran i Valdanovo, a 200 m dalje je benziska pumpa Mac petrola koja ima sve vrste goriva osim gasa.

65. 524, 0 km UPOZORAVAMO Poslednje mesto na ovoj deonici gde se obavljaju radovi na mostu. I ovde se kao i ranije saobracaj odvija naizmenicno, uz semaforsku regulaciju.

66. 542, 8 km Neposredno pre granicnog prelaza je benzinska pupa Šimov i restoran Porta EU. Na pumpi imaju sve vrste goriva i auto gas (37 den). U restoranu kafa košta 30, sokovi 40-70, sendvici su od 60-80, a porcija jela sa roštilja od 60-150 denara.

67. 566, 9 km Granicni prelaz Bogorodica. Izlazite iz Makedonije i konacno stizete u Grcku, ciji se granicni prelaz zove Evzoni. Ovo ime zapamtite jer ce vam to biti pravac kada se budete vracali. ÄŒim udjete u Grcku, ceka vas deonica autoputa dugacka 18 km.

68. 545.7 km Nailazite na iskljucenje za Evzoni i pumpu Kaoil sa koje nema povratka na autoput, pa vam preporucujemo da tu ne skrecete. Posle toga je tabla koja vas upoznaje sa ogranicenjima brzine u Grckoj. U naseljenom mestu  dozvoljena brzina je je 50, van grada 90, na putu za motorna vozila 110, i na autoputu 120 km na sat. U našem tekstu Saobracajni propisi - Grcka pogledajte i ostale propise.

69. 560.5 km Iskljucenje za Kilkis i Polikastro. Nastavljate samo pravo. Treba da imate na umu da za razliku od signalizacije u našoj zemlji, na mnogim iskljucenjima, pa i ovom, u Grckoj cete imati jasne putokaze na 1000 i na 500 metara, dok ce na samom iskljucenju pisati jedino „exit“, bez znaka za mesto. Zato dobro otvorite oci.

70. 561.9 km UPOZORAVAMO Završava se autoput i pocinje široki dvosmerni put sa zaustavnim trakama sa svake strane.

71. 563.4 km Prva pumpa u Grckoj, stanica Eko Helenik. Na pumpi sami tocite gorivo i to uz pomoc aparata za novac i kartice. Karticu ili novac ubacite u aparat na kom birate sa kog tocionog mesta cete sipati gorivo. Cene goriva u Grckoj razlikuju se od pumpe do pumpe i cesto se menjaju.

72. 592.4 km Jedan kilometar od ponovnog izlaska na autoput, obratite paznju na putokaz. Dolazimo do iskljucenja najpre za Edesu, a samo stotinak metara dalje polazimo ispod nadvoznjaka i skrecemo desno prema Solunu. Dakle, drzite se desne trake.

73. 593.3 km ÄŒim skrenemo izlazimo na put koji vodi prema Solunu, odnosno prema cuvenoj solunskoj obilaznici  ring – road. Ovim putem nastavljate narednih 11, 8 km kroz industrijsku zonu Soluna, pa racunajte na brojna vozila posebno teretna. Usporite i dobro gledajte putokaze.

(Na putu prema Solunu, vozeci krajnjom levom trakom pazite na znak koji oznacava ime reke GALIKOS RIVER. Odmah iza znaka je semafor gde skrecete i izlazite na ring road, pravac za Halkidiki. – objašnjenje iz zenskog ugla bez brojanja semafora, nocna voznja u kišnim uslovima stigli bez problema).

74. 598.3 km UPOZORAVAMO Nailazite na prvu raskrsnicu sa semaforom i oprezno jer niste na pravom autoputu. Vozite i dalje i prolazite još dva semafora na 599.4 i 602.4 km. Posle treceg semafora prestrojte se u krajnju levu traku i pratite putokaz prema Kavali.Posle toga prolazite ispod nadvoznjaka.

75. 604.9 km Dolazite na cetvrti semafor gde skrecete levo. Tu se sa desne strane nalazi putokaz nisko postavljen pa je tesko uocljiv. ÄŒim skrenete levo na semaforu izlazite na novi autoput i pratite putokaz za Halkidiki.

76. 613.0 km Nailazite na iskljucenje za Kavalu a mi nastavljamo pravo prema Halkidikiju.

77. 617, 3 km Nailazimo na deonicu sa 4 trake. Budite pazljivi-guzva je velika jer se na obilaznicu ukljucuju i oni koji dolaze iz centra Soluna.

78. 629, 5 km UPOZORAVAMO Iskljucenje za Halkidiki i Solun. Ovde skrecete desno. Obratite paznju da se put odmah deli - krajnja desna traka vodi prema centru Soluna, a vi se drzite leve trake i nastavljate pravo prema Halkidikiju i aerodromu Makedonija. Prolazite ispod autoputa i nakon jednog kilometra od skretanja se ukljucujete na drugi autoput, koji ide ka Halkidikiju i aerodromu Makedonija.

79. 635, 6 km Prolazimo pored iskljucenja za aerodrom i nastavljamo pravo za Nea Moudaniju. Usput prolazimo iskljucenja za mesta koja se nalaze uz obalu i pored dve benziske stanice Aegean i Shell.

80. 680 km Stizemo  do iskljucenja za Nea Moudaniju. Pripremite se da skrenete desno sledeci oznaku za Halkidiki, pa onda polulevo ispod puta kojim ste se do malopre kretali. Vozite pravo i samo pravo prateci oznaku Nea Moudania. Od Nea Moudanije vode dva puta. Za Sitoniju (Neos Marmaras) i Kasandru (Pefkohori). Dajemo uputstva za oba pravca.

ZA NEOS MARMARAS
81. 680 km
Nalazite se ispred raskrsnice za Kasandru i Sitoniju. Kasandra je pravo, Vi skrecete desno sledeci putokaz „Sithonia“. UPOZORAVAMO Iako ste umorni i zurite da stignete na odredište OPUSTITE SE (uz duznu budnost i paznju) jer voznja putevima poluuostrva Sitonija  predstavlja uzivanje za oci i duzu. Sa obe strane puta su borove šume ili mirisno mediteransko bilje, uz plavetnilo mora sa leve strane.

82. 730 km Raskrsnica  Agion Oros (Sveta Gora) - Neos Marmaras. Skrecete desno za Neos Marmaras.

83. 750 km Neos Marmaras. Stigli ste na cilj. Ovde ce Vas sacekati naš predstavnik i pomoci Vam oko smeštaja u vaše apatrmane. Ostaje Vam samo da raspakujete kofere i uzivate u suncu i moru. Opustite se, kupajte, Uzivajte. Pošaljite nam razglednicu i obradujte nas.

CLUB PARADISO, Bulevar despota Stefana 15, 11000 BEOGRAD, SRBIJA.

DO PEFKOHORIJA
84. 683, 3 km
Nalazite se ispred raskrsnice za Kasandru i Sitoniju. Kasandra je pravo, desno je za Sithoniu. Prolazimo pored skretanja za Sitoniju gde skrecu oni koji idu za Neos Marmaras, a mi nastavljamo pravo. Posle 700 m nailazimo na benzinsku stanicu Shell, iza koj je baza grckog nacionalnog auto kluba ELPA.

85. 688, 0 km Ulazimo u mesto Nea Potidea i posle 800 m prelazimo most preko kanala koji razdvaja Kasandru od ostatka Halkidikija. Posle mosta se se trake puta razdvajaju, pa više necete videti one iz suprotnog pravca.

86. 697, 9 km UPOZORAVAMO Ovde se ponovo spajaju trake i pocinje magistralni put. Budite oprezni. Prolazite kroz brojna naseljena mesta pa je veci deo deonice obelezen duplom belom linijom. Racunajte i da cete naici na brojne raskrsnice sa semaforom.

87. 717, 3 km Prolazimo kroz Polihrono, a 4.3 km i dalje i kroz Hanioti, koji su uz Pefkohori, veoma omiljene destinacije naših turista.

88. 726, 3 km Stizemo do cilja putovanja Pefkohorija. Opustite se, kupajte, Uzivajte. Pošaljite nam razglednicu i obradujte nas.

CLUB PARADISO, Bulevar despota Stefana 15, 11000 BEOGRAD, SRBIJA.

You are here: Home