Zimske rasprodaje u Evropi | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Zimske rasprodaje u Evropi


Nakon što prodavci sa Novogodišnji i Božićni bazara prodaju svoje poslednje ručno rađene ukrase i miris kuvanog vina i medenjaka ispari iz vazduha, prodavnice širom Evrope otvoraju svoja vrata za veliko sezonsko sniženje. Donosimo vam par, nama najzanimljivijih, destinacija gde ćete sigurno pronaći sve što vam je neophodno. Datumi su preuzeti sa zvaničnih sajtova koji su navedeni na kraju teksta, ali, kao i uvek, predlažemo da proverite sve još jednom pre odlaska na putovanje.


Zimske rasprodaje

London: 24. Decembar 2015. – 31. Januar 2016.

U Londonu velika zimska rasprodaja počinje odmah nakon katoličkog Božića, a završava se zadnjeg dana januara. Izlozi butika u Oxford Street Beckon, mame kupce sa popustima i do 75%, pa je teško odoleti izazovu i ne otvoriti novčanik. Carnaby Street, Covent Garden, Knightsbridge i Kings Road su za mesta gde svako može pronaći nešto za sebe zbog velikog izbora (veliki trgovinski lanci i manji butici) sa ogromnim popustima. Na drugom kraju, Bond Street i Mayfair su dva najekskluzivnija šoping područja Londona, namenjena onima sa dubljim džepom pa su o daleko manje gužve nego u drugim delovima grada.

http://www.visitlondon.com/things-to-do/shopping/londons-january-sales

Pariz: 6. Januar - 16. Februar 2016.

Grad svetlosti, nadaleko je poznat kao grad sa najboljom ponudom dizajnerske odeće, obuće, umetničkih i predmeta za kuću koji se mogu pronaći u Francuskoj. Les Soldes ili rasprodaje, izvuku konkurentske strane u svakoj osobi barem malo sklonoj kupovini, s obzirom da popusti budu i do 75%. Ono što je bitno je da imate plan kupovine pre nego što se čak i prijavite u hotel. U glavnoj trgovačkoj ulici grada - Rivoli, smeštene su radnje svih većih poznatih brendova, dok su na Champs Elysees uglavnom butici francuskih brendova. Najveći trgovački centri su Galeries Lafayette i Printemps.
Naš savet je da uštedite sebi malo vremena tako što ćete proučiti šoping vodič (štampan od strane Kancelarije za turizam Francuske pod nazivom "The Shopping Book"). Ovaj vodič će se pokazati kao neprocenjiv, zbog velikog broja rasprodaja širom grada, kao i zbog činjenice da su u njemu prodavnice organizovane u šoping profile, sa adresama i pregrštom tematskih šoping itinerera.

http://www.parisianist.com/en/attractions/annual-events/paris-winter-sales/


Zimske rasprodaje

Milano i Rim: 5. Januar – 29. Februar 2016.

Žila kucavica modne industrije, Milano, dočekuje zimske „Le Saldi“ nekoliko dana pre drugih gradova. U glavnoj trgovačkoj ulici Via Montenapoleone su prvenstveno butici poznatih italijanskih brendova (Prada, Armani, Hugo Boss i Gucci). Ukoliko tražite nešto jeftiniju odeću prošetajte kroz Via Alessandro Manzoni i Corso Venezia Store. Na Corso Vittorio Emanuele, Corso di Porta Ticinese i Via Torino su butici velikih lanaca gde su cene i najniže.
Rim je, s druge strane, poznat po kožnoj galanteriji kao što su rukavice, kaiševi, torbe i jakne, pa su ponude za kupovinu ovih komada jedne od najboljih u Evropi. Butici sa relativno jeftinom garderobom su u Via del Corso, Via Barberinini, Via del Tritone i Via Nazionale, a za sve one koji su u potrazi za kupovinom hrane ili vina tu je čuveni Campo de 'Fiori. Brojni domaći vinski podrumi u blizini nude degustacije vina i veliki izbor italijanskih i svetskih vina.
Naš savet kada je Italija u pitanju je da ne zaboravite Torino. Izbor radnji  je skoro isti kao u Rimu, ali su cene često mnogo niže. Butici su na Via Roma, Via Garibaldi, a dva najpoznatija trgovačka centra su u Le Gru i Via Crea.

http://www.milano24ore.net/shopping/opening_hours.php

Barselona: 7. Januar - 28. Februar 2016.

Ono što je Milano u Italiji, Barselona je u Španiji – veći "šoping" grad od glavnog grada. Dakle, za vreme zimske rasprodaje, koja obično počinje prve nedelje u novoj godini, trebalo bi posetiti Barselonu. Barselona je poznata po velikim radnjama španskih brendova kao što su Zara, Mango, Desigual i Custo, uglavnom cena prilagođenih svačijem džepu. Međutim, u područjima kao što su El Born, a posebno, Roca Village, možete pronaći butike mnogih domaćih brendova, koji imaju kvalitetnu garderobu slabo poznatu izvan Španije. Usput ne zaboravite da se "popust" i "prodaja" na španskom kažu "rebajas" ili "rebaixes".


Zimske rasprodaje

Berlin: 25. Januar – 1. Mart 2016.

U Nemačkoj, zimske rasprodaje „Winterschlussverkauf“ službeno počinju zadnjeg ponedeljka u januaru ali radnje snižavaju cene već krajem decembra i početkom januara tako da nećete pogrešiti ako i tada rešite da otputujete. U Berlinu, naveće popuste nude butici svih velikih brendova u Prenzlauer Berg tržnom centru (Accessorize, Bonita, Esprit, H&M, itd). Za one kojima to nije dovoljno, tu je malo skuplji Kurfürstendamm i najpoznatiji i svakako najpovoljniji Mitte, gde imate najbolje šanse da pronađete jeftine stvari.

http://www.visitberlin.de/en/experience/shopping

Za sve one koji nisu građani država članica EU, a stariji su od 15 godina jedan savet. Ne zaboravite da imate pravo na povraćaj PDV - a (porez na dodanu vrednost) u većini ustanova. Da biste povratili iznos PDV - a, tražite u buticima "Tax Free Form", ispunite ga i pokažite cariniku prilikom povratka. Sva oporezive roba neka vam bude zapečaćena i neiskorišćena kako bi carinici mogli da je pregledaju. Povrat poreza uglavnom traje dugo ali vredi čekati, pogotovu ako ste potrošili znatnu količinu novca na više lokacija u toku svog putovanja.

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/travellers/leave_eu/vat_refund_index_en.htm