Koji su najjači svetski pasoši? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Koji su najjači svetski pasoši?


Planiranje putovanja može biti prava birokratska noćna mora za one sa ograničenim pasošima. Nakon ukidanja viza našoj zemlji omogućeno nam je putovanje u mnoge zemlje, a da li znate u koliko zemalja možemo da putujemo bez vize? Da li ste se ikada zapitali koji su najjači svetski pasoši? Napravili smo listu najjačih svetskih pasoša, a po kriterijumu u koliko zemalja možete da putujete bez vize. Pa da pogledamo



Ne iznenađuje, Velika Britanija se nalazi na prvom mestu. Sa jakom globalnom ekonomijom, stabilnim političkim okruženjem i zavidnom međunarodnom reputacijom, Britanci su u stanju da mogu slobodno da putuju u neverovatnih 147 zemalja od 197 navedenih (75%). Ono što je iznenađujuće jeste da su SAD zajedno na prvom mestu, takodje sa sa pristupom 147 zemalja. Preostalih TOP 10 - ili top 29 ako ne računaju zajedničke pozicije - zauzimaju Evropske zemlje, medju kojima se pojavljuju i druge zemlje sveta (npr Kanada, Singapur, Malezija).


Možda najinteresantniji stavke na vrhu liste je Južna Koreja, koja zauzima drugo mesto sa Francuskom, sa čijim pasošem možete da slobodno putujete u 145 zemalja, kao i Omana na zajedničkom trinestom mestu, sa prolaskom u 134 zemlje. U poređenju, Severna Koreja na 73 mestu omogućava laku ulazak u samo 44 zemalja (101 manje nego njihovi južni susedi).


Pitate se gde je naša zemlja? Sudeću po ovoj listi, Srbija se nalazi na 31 mestu, a nama je omogućeno da putujemo u 104 zemlje. Interesantno je da je naš pasoš jači od pasoša Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine...


Najgori pasoši u zajedničkom 80 mestu sa izlazom na samo 28 zemalja, su nestabilne zemljame Južnog Sudana, Palestine i Mijanmar. Takođe, u donjem delu tabele su i naizgled rajska Solomonska ostrva koja su, nažalost, pod uticajem građanskog rata, kao i Afrički ostrvski narod Sao Tome i Principe.

Kompletan spisak zemalja.