More zvezda | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Fenomen pod nazivom


Šta je to "More zvezda"?

Biološka svetlost, ili bioluminiscencija je proizvod morskog mikroba pod nazivom fitoplankton. Iako je redak prizor na obali, ovaj fenomen se najčešće vidi na moru na tragu brodova koji uzburkaju kiseonik u moru, što uzrokuje bakterije da sijaju.

 

#bluestars #maldives #fullmoon #moon #moonshine #moonlight #beach #travelgram #paradiso #travel #mislitenaodmor

A photo posted by Club Paradiso Travel (@paradisotravel) on


maldivi

maldivi

Kako nastaje ova svetlost?

Jedan od najčešćih fitoplanktona koje uzrokuju morske bioluminescencije je poznati pod imenom dinoflagelate. Kada dinoflagelate plutaju, kretanje vode oko njih šalje električne impulse u protonske pregrade koje se nalaze u njima. Elektricni impulsi otvaraju osetljive proton jonske kanale u regulatororima koji se nalaze unutar dinoflagelate. Proteini koji se ulivaju u ovaj regulator, stvaraju niz hemijskih reakcija koje aktiviraju protein luciferaze. Luciferaze zajedno sa luciferinom se kombinuju i kada im se pridruži kiseonik stvori se neonski plava svetlost


maldivi

Kada se zvezde najbolje vide?

Iako dinoflagelate imaju ovaj plavi sjaj, to ne znači da su oni prijateljski nastrojene prema svima. Neki dinoflagelate proizvode toksine štetne za ribe, ljude i druga stvorenja. Plavo svetlo smatra se nekom vrstom odbrane ovih morskih organizama. Morski fenomen može se najbolje videti u toku noći bez meseca. Ronioci cesto znaju „šarati“ svojim prstima po morskom dnu kako bi izazvali reakciju na planktona.


maldivi

maldivi

maldivi

maldivi