5 najšarenijih gradova Evrope | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

5 najšarenijih gradova Evrope


Svi trebamo boje u našim životima - oni utiču na naše raspoloženje, čine nas srećnima, daju nam energiju i inspirišu našu maštu. Za putnike, gradovi puni boja mogu se naći svuda u Europi. Poznato je da sivi predeli deluju deprimirajuće, pa malo boje vrlo lako može razgaliti srca i doprineti da se osećamo bolje. Ako vam treba podsticaj ili jednostavno „beg“ od svakodnevnice u neki živopisni krajolik koji će vam nadahnuti inspiraciju, predlažemo da spakujete kofere i posetite jedan od ovih gradova koji odišu bojama.


1. Cinque Terre, Italija

Naša prva stanica će nas odvesti u Italiju, gde se na strmim i kamenitim obalama Ligurije niže pet malenih sela koja čine Cinque Terre. Iako su ribarska sela Monteroso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore nekad bila dostupna samo peške ili brodom, danas su povezana impresivnom železnicom koja vijuga kroz stotine tunela, otkrivajući neopisiv pogled na Sredozemno more. U selima, kuće zbijene povrh stena i često odvojene samo uskim uličicama su od 1997. pod zaštitom UNESCO-a, što bi trebalo da osigura da sela ostanu u izvornom stanju.



2. Vroclav, Poljska

Sledeći na našoj listi koloritnih gradova je Vroclav, četvrti po veličini grad u Poljskoj. U sredini Breslauer Altstadt - a, aristokrate i bogati trgovci su gradili svoje kuće oko srednjovjekovnog 'Sonog trga' da istaknu svoj status. Pastelne renesansne fasade kuća su ukrašene prekrasnim ukrasima i ornamentima. Ova igra boja se nastavlja do tržnice cveća koja se održava na trgu, gde se prodaja i razmena cveća i sadnica odvija tokom celog dana, do kasno u noć. Pregovori se vode pored zgrade berze, smeštenoj uz južni deo trga, koja je izgrađene u predivnom starom klasičnom stilu.



3. Burano, Italija

Vraćamo se opet u Italiju, ovaj put na mletačke lagune, i ribarsko ostrvo Burano, koji smo već pominjali u tekstu "Čarobna Italija". Prema legendi, ribari Buransa bojili su fasade svojih kuća različitim bojama kako bi lakše mogli naći vlastite domove kada se vraćaju kući noću. Do ostrva se dolazi polučasovnom vožnjom brodom iz Venecije. Kao i Venecija, Burano je ispresecan sa nekoliko kanala, i na jakom suncu kuće se ogledaju u vodi, stvarajući lepu igru boja te predstavljaju pravi raj za fotografe i slikare.



4. Júzcar, Španija

Sada najbizarnije mesto na našem putu, špansko selo Júzcar, poznatije kao selo štrumpfova. U Andaluziji, u regiji poznatoj pod imenom Pueblos Blancos ("bela sela"), izdvaja se jedno u plavoj boji. Sve kuće u Juzcaru, koji ima oko 250 stanovnika, sjaje intenzivnom štrumpf-plavom bojom. Zašto? Naime, Sony Pictures je za potrebe premijere svog 3D filma o poznatim crtanim likovima, obojio celo selo plavom bojom. Skoro 9.000 litara plave boje su iskoristili za transformaciju Júzcara u štrumpfovsko selo - čak i gradsku kuću i crkvu. Iako je Sony Pictures ponudio da "vrati" selo u prvobitno stanje nakon toga, stanovnici su odlučno odbili. Selo je tako postalo magnet za turiste pa je čak je izgrađen i štrumf-supermarket, dok je šetnja nekih meštana ulicama u kostimima šrtumpfova gotovo redovna pojava.



5. Kopenhagen, Danska

Na kraju, ali nikako manje važan i nikako nešto što biste propustili – Kopenhagen u Danskoj. Red kuća uz obalu Nihavna u Kopenhagenu, oduzima dah, blistajući u nijansama crvene, žute, plave, oker i zelene. Međutim, nisu samo kuće te koje su raznobojne ovde; istorijski brodovi vezani u luci (koji su sada uglavnom muzeji) kompletiraju pomorsku sliku. Šetnjom uz kanal, naići ćete na brojne restorane, barove ili kafiće u gotovo svakoj od starih kuća koje su nižu jedna uz drugu. S obzirom da je lokacija atraktivna za turiste, cene su nešto iznad proseka, pa ako ne želite da budete neprijatno iznenađeni kada vam konobari donesu račun, kupite piće, odaberite mesto na zidu uz obalu i uživajte u atmosferi. Nećete pogrešiti ni ako se odlučite da uživate u pogledu tokom izleta brodom oko luke ili nekim od mnogih kanala u Kopenhagenu.



Izvor: GoEuro